Hoppa till innehåll

Pyssla vackra tändrosor

02/12/2013

Laga julklappar av återvunnet material. Jag blev tipsad om nåt som heter tändrosor. Rosorna hjälper att få fart på elden i spisen, kaminen eller bastuugnen. Du kan även njuta av rosorna i fina arrangemang. Ros tillverkningen är både enkel och rolig. Som material används ljusstumpar och äggkartonger,rosorna packas in i gamla fruktaskar. Själva rullandet av rosor kan göras med hela familjen. Då rosorna skall doppas i hett stearin får barnen se på då någon vuxen doppar. En varningens ord måste ges innan ni sätter igång. Detta är så roligt och rosorna blir så fina att man aldrig vill sluta. Rosens färg beror på vilken färgs ljus du använder. För röda rosor behövs helröda ljus, de får inte vara vita mitten. Du kan även ha olika nyansers röda ljus i samma kastrull.

Material: äggkartonger och gamla ljus stumpar.

Gör så här: Riv äggkartongens botten så att du får små äggkoppar. Detta går bäst för hand. Med sax blir slutresultatet “kantigare”. De små bitarna som blir över används lite senare. Äggkartongens lock rivs i långa remsor. Remsorna rullas ihop till en rulle och sticks ner i koppen så att du får en ros. För en fylligare ros kan du sticka ner små spillbitar mellan rullen och äggkoppen.
Då bordet dignar av rosor kan du övergå till nästa steg. Smälta stearinet. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp vattnet. Ta en gammal avlagd kastrull och släng ner överblivna ljusstumpar eller nya ljus i kastrullen. Lägg den gamla kastrullen i vattenbadet och vänta att stearinet smälter. En gammal glasburk fungerar också fint.
Lägg fram bakplåtspapper eller smörpapper. Då stearinet har smultit skall rosorna doppas i det varma sterarinet, en i taget. Du kan ta en grilltång till hjälp. Ta ett stadigt grepp om rosen och doppa i stearinet. Vänd rosen uppochner över kastrullen så överflödigt stearin rinner bort. Lägg rosen och torka på ett bakplåts- eller smörpapper. Varje ros skall doppas två gånger i stearin. Låt torka mellan varven. Stearinet skall vara flytande då rosorna doppas. Värm upp det igen vid behov.

Då rosorna är klara kan paketeringen börja. Gamla fruktaskar, kartonger eller små krukor är ypperliga för packandet. Fodra asken med ett silkespapper och lägg i rosorna. Du kan även lägga i spån, näver el dylikt och sedan lägga i rosorna. Dekorera asken med ett vackert band.

———————————————————

Kauniit sytykeruusut
Ihastuttavat sytykeruusut askartelet munakennoista ja steariinista. Tästä kierrätys ei parane. Sain idean ystävältäni ja pistin ruusutehtaan pystyyn. Ruusujen valmistus alkaa munakennojen repimisellä ja muotoilulla, näihin talkoisiin voivat kaikki osallistua. Kun ruusut ovat tehty ne kastetaan sulaneeseen steariiniin, tämän puuhan kannattaa jättää aikuiselle. Sytykerusuista voi nauttia kauniissa asetelmissa sekä käyttää apuna takan ja puusaunan sytyttämisessä. Ruusun avulla saat takan syttymään hetkessä!Ihastuttavat ruusut ovat kiva tuliasislahja näin joulunaikaan.

Tarvikkeet: munakennoja ja kynttilöitä.

Tee näin: Irrota munakennosta kansi ja revi siitä pitkiä ja ohkaisia suikaleita. Munakennon pohjasta erotellaan”munakupit” ja revitään jokaiselle kupille rosoiset reunat. (Säästä kaikki ”jämäpalaset”)Yksittäisen ruusun valmistus voi alkaa. Ota sivuun yksi munakuppi sekä yksi pitkä suikale. Kieputa suikale tiukaksi rullaksi ja aseta munakuppiin. Jotta ruususta tulisi täyteläinen, munakupin ja ruusunkeskustan väliin asetellaan pieniä munakennonpalasia, terälehtiä. Älä kauhistu jos ruusu ei heti ala muotoutua. Ruusun voi purkaa ja koota uudestaan. Kun kasassa on tarpeeksi monta ruusua voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.
Aloita levittämällä leivin- tai voipaperia pöydälle. Sulata steariini, tähän puuhaan käy niin uudet kun vanhat kynttilän pätkät. Jos ruusuista haluaa punaiset niin valitse punaisia, täysin värjättyjä, kynttilöitä. Sulatus vesihauteessa. Käytin vanhaa kattilaa, mutta jos kaapista ei löydy huonokuntoista katilaa niin voit käyttää lasipurkkia yhtä hyvin.Eli kynttilät kattilaan tai lasipurkkiin ja astia vesihauteeseen. Kun steariini on sulaa niin alkaa seuraava vaihe. Ruusujen upotus steariiniin. Jokainen ruusu upotetaan yksitellen kuumaan steariiniin kaksi kertaa, anna jäähtyä välillä. Grillipihdit ovat oiva apuväline. Asettele valmiit ruusut leivin- tai voipaperille jäähtymään. Lämmitä steariini uudestaan mikäli se pääsee jähmettymään.

Valmiit ruusut voi asetella kukkaruukkuihin tai vaikkapa tyhjiin viinirypälerasioihin. Tyhjät muovirasiat voi vuorata silkkipaperilla. Sido kaunis nauha purkin ympärille.

Annons
4 kommentarer leave one →
 1. 11/12/2013 19:59

  Detta ska jag prova som julklapp åt dagistanterna!

 2. 27/05/2014 19:35

  Hej! Hittade hitt via Google. Detta pyssel var nytt för mig.så snyggt och ett bra återbruk

 3. Kristina Janson permalink
  30/11/2020 11:07

  Rolig produkt, kul pyssel och en perfekt present till den som har allt (särskilt en öppen spis..)!

 4. Ursula permalink
  21/10/2021 16:37

  Hoe maak jy die rose?
  How do you make the roses?
  Thank you

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: