Hoppa till innehåll

Vårens blommor

01/04/2017

 

Kylan kom tillbaka och nu får vi vänta lite till på vårens vackra blommor.  Under tiden kan man njuta av en blomkrans i papper. Själva kransen är tillverkad av utklippta blad från ett omslagspapper. Det går bra att rita blad på vitt papper och klippa ut.  

 

Material: vitt och färgat papper, färdiga blad eller ritade, sax och lim.

 

Tag fram ett lämpligt papper som fungerar som bakgrund för kransen. Rita blad eller använd dig av färdiga. Klipp ut bladen och limma dem så de bildar en krans. Välj ut pappren för blommorna och planera hur många blommor du vill ha. Pyssla blommor till kransen enligt instruktionerna nedan. 

 

För en blomma behöver du två färgers pappersremsor. För blommans mitt behöver du en remsa papper som är cirka 20 cm lång och 4 cm hög. För kronbladen behöver du en remsa som är 7 cm hög och 30 lång. Klipp små hack i den korta remsan, lämna ca 1 cm oklippt från nedre kanten. Då du klippt upp remsan, liknar den en stump gräsmatta. Den längre remsan ska få färre hack. Klipp upp hack med ca 3 cm mellanrum, även här ska man lämna ca 1 cm oklippt från nedre kanten. Nu gäller det att rulla ihop blommans mitt, till en tät rulle. Fäst med lim. Stryk lim på nedre delen av kronbladsremsan. Sedan gäller det att vira den runt blommans mitt, tätt eller luftigt. Knoppliknande täta blommor blir det då man snurrar kronbladremsan tätt runt blommans mitt. För en öppen blomma gäller det att vika, böja, vid de klippta hacken och fästa löst runt blommans mitt. Fäst blommorna på kransen.

 

 —————————————————————————————————————

Kevään kukkaset

Kylmyys palasi, joten joudumme vielä odottamaan kevään kauniita kukkasia. Sillä välin voi askarrella pienen kevätkranssin ja nauttia paperikukista. Kranssin lehdet ovat tällä kertaa löytyneet kukkakaupan kääreestä. Voit toki piirtää omat lehdet.  

Tarvikkeet: valkoista ja värillistä paperia, valmiita lehtiä tai piirrettyjä, sakset ja liimaa.

Yhteen kukkaan tarvitset kaksi eriväristä paperisuikaletta. Kukan keskusta tehdään suikaleesta joka on noin 4cm korkea ja 20 cm pitkä. Terälehdet valmistetaan pidemmästä suikaleesta, noin 7cm korkea ja 30 cm pitkä. Aloita leikkaamalla pieniä ”viiltoja” hyvin tiheään, niin että suikale muistuttaa ruohokaistaletta. Jätä noin 1cm alareunasta leikkaamatta, niin että suikale pysyy kasassa.

Terälehti suikaleeseen leikataan harvempia viiltoja, noin 3 cm välein, jätä taas noin 1 cm alareunasta leikkaamatta.

  Aloita kukan kasaaminen kieputtamalla kukan keskustaa varten leikattu suikale tiiviiksi rullaksi. Liimaa voi joko levittää varovasti suikaleen alareunaan koko matkalta, tai kiinnittää rullan pää liimalla. Terälehtisuikaleen alaosaan levitetään liimaa. Sitten suikale joko kääritään tiukasti keskustan ympärille jolloin kukka muistuttaa nuppua. tai suikale vuoroin taitellaan ja kääritään löysästi keskustan ympärille jolloin kukasta tulee muhkeampi.

Kranssi tehdään lehdistä, joko valmiista tai itse piirretyistä. Liimaa lehdet taustapaperille kranssin muotoon. Kiinnitä kukat ja iloitse paperikukista.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: