Hoppa till innehåll

Små hjärtan i brand

27/01/2020

 

Snart firas det Alla hjärtans dag. Eftersom det blev en hel del korta ljusstumpar efter jul, måste jag prova om man kunde fixa ”små tändhjärtan”. De är som tändrosor men i hjärtformat. Och visst, det funkade fint.

Material: Lock av äggkartonger och ljus stumpar. Pepparkaksform och en skvätt matolja.

Gör så här: Riv av locket på äggkartongen. Riv det i långa remsor. Plocka fram en hjärtformad pepparkaksform. Pensla pepparkaksformens insida med matolja. Remsorna rullas ihop till en rulle och sticks ner i formen. Stick ner små spillbitar så formen fylls.

Sen gäller det att smälta stearinet. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp vattnet. Ta en gammal avlagd kastrull och släng ner överblivna ljusstumpar eller nya ljus i kastrullen. Lägg den gamla kastrullen i vattenbadet och vänta att stearinet smälter. En gammal glasburk fungerar också fint.
Då stearinet har smultit kan du plocka upp vekarna. Lägg fram bakplåtspapper eller smörpapper på bordet. Lägg hjärtat på bakplåtspappret. Sen gäller det att försiktigt hälla det smultna stearinet över hjärtat. Låt svalna en stund och lossa hjärtat ur formen.

———————————————————

Kauniit sytyke sydämet

Joulun jäljiltä jäi kasa kynttilän pätkiä. Päätin kokeilla mikäli voisi tehdä pieiä ”sytykesydämiä” samaan tapaan kuin sytykeruusuja. Piparimuotin avulla se onnistui nopeasti.

Tarvikkeet: munakennoja ja kynttilöitä. Piparimuotti sekä tilkka ruokaöljyä.

Tee näin: Irrota munakennosta kansi ja revi siitä pitkiä ja ohkaisia suikaleita. Säästä kaikki jämäpalaset. Voitele piparimuotin sisäreunat ruokaöljyllä. Kieputa suikale tiukaksi rullaksi ja aseta muottiin. Täytä raot pienillä jämäpaloilla.

Kynttilöiden sulatus vesihauteessa: Käytä vanhaa kattilaa, jos kaapista ei löydy huonokuntoista katilaa niin voit käyttää lasipurkkia yhtä hyvin. Kaada kynttilät kattilaan tai lasipurkkiin ja laita vesihauteeseen. Odota että steariini sulaa kokonaan.

Laita leivinpaperiarkki pöydälle. Aseta sydämet paperille ja kaada varoen kuumaa steariinia muotteihin. Anna jäähtyä hetki ja irrota sydämet muotista.

heart

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: