Hoppa till innehåll

Pyssla av äggkartonger

16/04/2020

door

 

Fixa en fin narsciss av gula äggkartonger. Här kommer ett pyssel som passar perfekt då återvinningskassen där hemma svämmar över av äggkartonger från påsken. Det här pysslet kan med fördel delas upp i delar, eftersom limmet tar en stund att torka.   

Du behöver: Äggkartonger, lim, sax och eventuellt svarta pärlor eller Hamapärlor. Samt gummiband.

1.Börja med att plocka fram alla äggkartonger. Dra av locket och ställ det åt sidan. Det behövs inte till detta pyssel. Sen gäller det att försiktigt riva loss varje kon från kartongen. Konerna bildar blommans kronblad. Du behöver 14 koner. För mitten behövs den andra delen, dvs den koppliknande delen, mellan konerna. För att få kontrast har vi använt en ljusare äggkartong till blommans mitt. Du kan ta två halvor och limma dem omlott, mot varandra. Låt torka.

2. Plocka fram några gummiband. Stryk lim på konens ena långsida och tryck fast två koner mot varandra. Du kan limma två eller tre koner fast i varandra, beroende på hur långa gummiband du har till ditt förfogande. Gummibanden träs över konerna medan limmet torkar. På så vis hålls konerna ihop tills limmet torkat.

3. Då alla koner hittat sitt par och limmet torkat, kan du plocka loss gummibanden. Nu gäller det att limma ihop konerna till en rund ring. Även här kan man ta hjälp av långa gummiband och limma i etapper. Låt torka och fortsätt, tills alla koner sitter i en ring. Då de sista konernna ska torka, kan man klämma fast dem med små gem.

4. Plocka fram mitten och limma några restbitar från den gula kartongen i botten på koppen. Klipp sedan korta strimlor av äggkartongen och fäst en svart pärla eller Hamapärla i ändan. Låt torka. Stryk lim på andra ändan och stick ner i äggkoppen, mellan de små strimlorna. Låt torka.

5. Stryk lim på botten av blommans mitt och lägg ner den i blommans mitt. Låt torka.

 

Askartele kananmunankennoista kevään kukkasia

Kaiva esiin muutama kanamunakenno ja askartele muutama kukkanen.

Tarvitset: kananmunakennoja, liimaa, sakset, mustia helmiä tai Hamahelmiä sekä muutama kuminauha.

1.Aloita irrottamalla kennojen kannet, niitä ei tarvita tässä projektissa. Irrota varovasti kennojen keskellä olevat kartiot. Tarvitset 14 kartiota terälehtiä varten. Keskusta tehdään kuppimaisista osista, kartioiden ympäriltä. Revi varovasti kaksi kuppimaista osaa ja liimaa ne yhteen. Anna kuivua.

2. Liimaa kartiot vieri viereen ja anna kuivua. Tämä onnistuu helpoiten kun liimaa kaksi tai kolme kartiota vieri viereen ja antaa kuivua kiminauhan tuella. Kuminauhat poistetaan kun liima on kuivunut. Nyt alkaa kartioiden yhdistäminen kukaksi. Tämän voi myös tehdä erissä. Joten liitä aina muutama kartiopari yhteen ja pujota pitkä kuminauha ympärille, kuivumisen ajaksi. Kun viimeisiä liimaa niin voi ottaa klemmarit avuksi, näin kartonkirinki pysyy paikoillaan kuivumisen ajan.

3. Leikkaa ohuita suikaleita kukan keskustaa varten. Kiinnitä pienet helmet päihin ja anna kuivua. Liimaa ”munakupin” pohjalle muutama pieni kennosuikale, tukea antamaan. Anna kuivua. Kiinnitä pitkätsuikaleet kuppiin. Anna kuivua.

4. Levitä liimaa keskustan pohjaan ja kiinnitä kukan keskelle. Anna kuivua.

 

 

 

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: