Hoppa till innehåll

Tvålverkstad

03/07/2013

soap

Idag förvandlas matbordet till en tvålverkstad. Tvättade mjölkburkar, yoghurtburkar och andra små byttor står på rad och väntar på tvålmassa. Först ska vi bestämma oss för vilka dekorationer vi vill använda. Mitt på bordet ligger rosenblad, björklöv, vackra stenar och snäckor. Och så gårdagens kaffesump, det lär ska bli bra ”peelingtvål” då man häller i lite kaffesump. Till detta kladderi är det bäst att använda en gammal kastrull eller skål. Vackra tvålar blir fina sommargåvor!

Material: tvålmassa och formar, ev. dekorationer, färg och doft.(Vi använde grönfärg och Urtegarden Citronolja).

Gör så här: Dela tvålmassan i små bitar och smält i vattenbad. Använd gärna en gammal och sliten bytta/kastrull. Dra av kastrullen från plattan då tvålmassan smält helt. Låt inte massan koka. Nu kan man tillsätta färg. Börja försiktigt och skär en liten bit färg och blanda i den varma tvålmassan. Rör om och se ifall du är nöjd med nyansen. Tillsätt mera färg ifall du vill ha starkare färg. Då tvålmassan svalnat en stund kan man tillsätta doft. Häll i massan i formarna och låt svalna. Finns det utrymme i kylen kan man låta tvålarna svalna i kylskåpet. Tryck ut tvålarna från formarna.
——————————————————————-

Saippuaa, saippuaa!
Ruokapöytä muutuui saippuatehtaaksi. Keskelle pöytää on pinottu vinot pinot tyhjiä maitotölkkejä, jogurttikippoja ja muita purnukoita. Purkkien seassa lojuu ihanat rantalöydöt, pikkukivet ka simpukankuoret, ruusun terälehtiä sekä äidin eiliset kahvipurut. Lisäämällä kahvipuruja saippuaan pitäisi saada hyvä kuorintasaippua! Itse tehdyt saippuat toimivat kesälahjana! Saippuan sulattaminen on sotkuista joten kannatta käyttää vanhoja kattiloita ja kulhoja.


Tarvikkeet: Saippuamassaa ja muotit. Lisäksi voi käyttää väriä, tuoksua ja koristeita. (käytimme vihreää väriä sekä Urtegarden sitruunatuoksua).

Tee näin: Leikaa saippuamassa pieniksi paloiksi. Sulata saippua vesihauteessa. Kun saippua on sulanut käännä lämpö pois, saippuan tulee sulaa kokonaan. Älä kuumenna saippuaa sulamispisteenyli tai se alkaa käryämään. Nyt voi lisätä väriä, leikkaa pieni pala väriä ja sekoita se sulaneeseen saippuamassaan. Aloita varovaisesti, lisää väriä asteittain kunnes olet tyytyväinen sävyyn. Kun massa on hieman jäähtynyt niin voi lisätä tuoksuöljyä. Kaada saippuamassa muotteihin. Anna jäähtyä, jos jääkaapissa on tilaa niin voit antaa saippuoiden jäähtyä siellä. Paina valmiit saippuat pois muoteista.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: